Probiotiká na mykózu
Ženské telo je veľmi náchylné na akékoľvek zmeny, ktoré v ňom nastanú. Najmä, čo sa týka zmien v oblasti ženských intímnych partií. V prípade hocijakej odchýlky, či narušeniu balansu v oblasti intímnych partií, môžu vzniknúť zdravotné problémy. Tieto zdravotné problémy sa prejavujú prostredníctvom vzniku rôznych infekcií, zápalov, či iných hormonálnych problémov.
V ženskej pošve sa nachádzajú dva druhy baktérií/kvasiniek – tie pozitívne, ktoré vytvárajú a zabezpečujú správne fungovanie mikroflóry, a tie negatívne, ktoré ak sa premnožia, môžu vzniknúť práve spomínané infekcie, zápaly a iné zdravotné ťažkosti. Pri vzniku týchto ťažkostí je potrebné siahnuť po probiotikách na mykózu, ktoré pomáhajú preliečiť vzniknuté infekcie, či zápaly a taktiež predchádzať tomu, aby sa znova objavili. Úlohou probiotík na mykózu je udržiavať v pošve kyslosť, pretože práve kyslé prostredie zabezpečuje vyrovnanosť pozitívnych a negatívnych baktérií. V prípade narušenia prostredia v pošve môže dôjsť k svrbeniu alebo páleniu, dokonca v závažnejších prípadoch aj bolesti, a to znamená často, prvý príznak vzniknutého zdravotného problému – infekcie, či zápalu. Pri mykóze platí, že čím skôr sa príde na jej vznik, tým rýchlejšie sa dokáže začať tento problém riešiť a odstrániť. Vznik mykózy môžu podporiť aj faktory ako napríklad umývanie intímnych partií bežným sprchovým gélom, určeným na telo, či mydlom.
Sprchové prípravky určené na telo nie sú vhodné aj na intímne miesta, práve kvôli tomu, že ľudská pokožka sa vyznačuje inou kyslosťou než pokožka a prostredie pošvy. Preto, ak chcú ženy predchádzať vzniku vaginálnej mykózy, mali by začať používať sprchové gély a mydlá určené priamo na tento účel. Okrem nevhodnej kozmetiky môže k vzniku mykózy prispieť aj iný faktor, a to napríklad nevhodne zvolené spodné oblečenie, najmä ak je príliš tesné, obtiahnuté, či zo zlého materiálu. Taktiež je dôležité, aby intímne partie nezostávali dlho mokré, teda napríklad ihneď po plávaní, je nutné prezliecť si suché oblečenie, pretože mokré prostredie je rajom pre tvorbu a množenie kvasiniek i baktérií.