Servírovanie zmrzliny je rôzne, najznámejšie sú kopčeky zmrzliny v kornútku alebo miske. Ďalšia možnosť je zmrzlinový pohár s ovocím a sirupom. Najzaujímavejšia zmrzlina je asi vo forme malých farebných guľôčok. Obľúbené sú aj takzvané zmrzlinové rolky. Ich výrobu uvidíte na vlastné oči z čerstvých surovín.
Zaujímavosti o zmrzline:
· Prvýkrát, už 500 rokov pred naším letopočtom, si Egypťania pochutnávali na snehu z Olympu, ktorý dochucovali medom alebo vínom.
· Aj v starovekom grécku jedli dezert podobný zmrzline.
· Alexander Veľký rád jedol sneh ochutený medom a nektárom.
· V 18. storočí si zmrzlinu užívala vyššia spoločenská vrstva.
· Zmrzlinou bol oslávený koniec 2.svetovej vojny.
· Pred vynájdením chladničiek, bola nádoba so zmesou zmrzliny ochladzovaná v nádobe s ľadom a soľou.
· Ideálna teplota na naberanie zmrzliny je cca -12 stupňov.
· Kornútky vznikli tak, že predajcovi zmrzliny došli kelímky, a preto zašiel do obchodu s waflami, kde našiel riešenie.
· Jeden kopček zmrzliny zjete približne na 50 líznutí.
· Najobľúbenejšie príchute sú vanilková a čokoládová.
Medzi zvláštne príchute zmrzliny patrí cesnaková, klobásová, mojitová, syrová, chilly, uhorková, špenátová, kukuricová, durianová a iné.
Zmrzlinu si môžete vyrobiť aj v pohodlí domova. Nápady na zdravé varianty, ktoré budú zbožňovať aj vaše deti:
Čokoládovú zmrzlinu vytvoríte jednoducho, zo zmrazených banánov, arašidového masla a nepraženého kakaa. Aj keď zrelé banány sú sladké, pre extra sladkosť môžete pridať napríklad datlový sirup. Všetko spolu rozmixujte a môžete maškrtiť.
Ak chcete ovocnú zmrzlinu, rozmixujte mrazené banány s ovocím a sirupom a vznikne vám lahodná zdravá zmrzlina.
V lete si môžete vytvoriť aj ovocné sorbety zo sezónneho ovocia. Stačí, ak rozmixujete čerstvé ovocie s vodou, môžete aj dosladiť nejakým sirupom a vložiť do mrazničky, napríklad v nanukových formičkách.